Aantal stalbranden in het afgelopen jaar niet afgenomen. Brandveiligheid in stallen en schuren moet beter
Het aantal stalbranden in Nederland met dierlijke slachtoffers is in 2023 niet afgenomen. Uit de laatste Risicomonitor Stalbranden van het Verbond van Verzekeraars, die elk jaar wordt gepubliceerd, blijkt dat er in totaal 43 stalbranden waren, wat 1 meer is dan een jaar ervoor. Het aantal dieren wat omkwam bleef ook gelijk: bijna 130.000. De meeste slachtoffers vielen onder varkens en pluimvee; ruim 12.700 varkens kwamen bij 7 branden om het leven, bij brand in 3 pluimveestallen kwamen ruim 24.000 stuks pluimvee om.
Ook dit jaar lijkt er weinig te verbeteren. Recentelijk nog brak er brand uit in het Gelderse Beltrum, waarbij 700 biggen zijn omgekomen (zie https://nos.nl/artikel/2536958-700-biggen-omgekomen-bij-grote-stalbrand-in-beltrum).
Allemaal harde en wrede cijfers en nog steeds laat de brandveiligheid in stallen en schuren flink te wensen over. Met veel onnodig dierenleed tot gevolg, nog afgezien van de milieuschade (door gesprongen zonnepanelen of asbest) en de (im)materiële schade voor de eigenaren. Uit de cijfers blijkt dat maar liefst 11 stalbranden zijn ontstaan door kortsluiting of defecten in elektra.
Wat kunnen we doen?
We kunnen wat doen om stallen en schuren brandveiliger te maken! VdS heeft hiervoor een internationale richtlijn beschikbaar gesteld, gemaakt door de CFPA Europe, waar VdS officieel Member van is: de Guideline No 17: 2015 F.
CFPA-Europe
The Confederation of Fire Protection Associations Europe (CFPA-Europe) is een vereniging van 26 nationale organisaties in Europa, waaronder VdS, die zich hoofdzakelijk bezighouden met brandpreventie & -beveiliging en ook met veiligheid & beveiliging en andere daarmee samenhangende risico’s. De producten van CFPA-E zijn opleiding, opleidingsnormen, richtlijnen en informatie-uitwisseling. CFPA-E publiceert nieuwsbrieven en aanbevelingen op Europees niveau en draagt bij aan de 17 levensveranderende doelstellingen van de VN.
U kunt deze Engelstalige Guideline kosteloos aanvragen, via onderstaande link. U ontvangt dan het exemplaar van de Guideline als PDF-bestand (2,8 Mb) in uw mailbox).