Richtlijn voor brandveiligheid in restaurants (CFPA-E No 09:2023 F)
In panden waar catering een van de hoofdactiviteiten is, vinden bijna twee keer zoveel branden plaats in keukens als in enig ander deel van het pand.
De (Engelstalige) CFPA richtlijn ‘Fire safety in restaurants’ gaat over brandveiligheid in restaurants. De maatregelen die in deze richtlijn worden beschreven zijn echter vooral gericht op brandveiligheid in de keuken, hoewel bij een inventarisatie van brandrisico’s ook alle andere ruimten meegenomen moeten worden.
In eetgelegenheden onderscheiden we doorgaans drie hoofdruimten:
- De eetruimte(s);
- De keuken/serveerruimte/opslagruimte/koelruimte;
- De garderobes.
Deze moeten allemaal worden onderworpen aan een brandrisicobeoordeling. Hieronder een korte samenvatting per hoofdruimte.
1 De eetruimte(s)
De risicobeoordeling van de eetruimte(s) (die een bar kunnen bevatten) bevat onderwerpen als:
- brandbare materialen, zoals elementen van de constructie zelf en de bekleding van het oppervlak;
- decoraties en meubilair en hun waarschijnlijke prestaties in geval van brand;
- diners en hun activiteiten (inclusief roken);
- open vuur in het restaurant;
- de plaatsing van tafels en stoelen en de routes naar de uitgangen;
- de noodzaak om de branduitgangen vrij te houden en een gemakkelijke doorgang door de branduitgangsdeuren mogelijk te maken;
- aanduidingen (en noodverlichting) voor brandroutes en uitgangen;
- de evacuatieprocedure;
- kookprocessen die in de eetruimte worden uitgevoerd;
- aanwezigheid van brandveiligheidsapparatuur.
2 De keuken
De keuken (inclusief opslagruimte(n) en koelruimte(n)) is het deel van een restaurant, dat een hoog risico vormt en daarom uitvoerig behandeld wordt in de richtlijn. Het is essentieel dat brand in een keuken niet kan overslaan naar andere delen van het pand, en vooral niet naar het eetgedeelte of de vluchtroutes.
Restaurants variëren enorm in grootte, indeling en stijl. Ondanks de verscheidenheid aan kookprocessen ligt het grootste brandgevaar van voedselbereiding in het gebruik van verhitte vetten en het risico van oververhitting van het vet door een menselijke fout of een defecte thermostaat in de apparatuur. Dit kan een probleem zijn als er geen toezicht is in de keuken.

Brand in afzuiging van restaurant in Assen – 29 november 2023 (Bron Meternieuws)
Andere oorzaken van brand zijn het morsen of overmatig vullen van vetten bij het verversen of bijvullen van voorraden terwijl het apparaat heet is; de nabijheid van frituurpannen of andere kookapparatuur kunnen daarbij een ontstekingsbron zijn.
Een ander ernstig gevaar vormt de directe blootstelling van vetverwijderaars in de rookafzuig-systemen aan vlaminwerking of hete rookgassen van de warmtebronnen van de apparatuur, evenals vetafzettingen in afvoerkanalen.
3 De garderobes
Voor garderobes gelden de algemene maatregelen van goed huisvaderschap. Deze ruimtes hebben vaak geen daglicht, dus noodverlichting is essentieel en het is belangrijk dat het alarm gehoord kan worden in de garderobes.
Voor wie bestemd?
Deze richtlijn is in de eerste plaats bedoeld voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in restaurants, maar is tevens bestemd voor reddingsdiensten, adviseurs, veiligheidsbedrijven enz., om het niveau van brandveiligheid tijdens hun werk te verhogen.
Hoewel deze publicatie specifiek betrekking heeft op de brandveiligheid in restaurants, komen de gevaren van kookprocessen ook voor in een groot aantal andere gebouwen, waaronder hotels, bedrijfskantines, verzorgingshuizen en woonhuizen. Veel van de beschreven maatregelen zijn dus ook van toepassing op deze gebouwen.
De hier beschreven principes zijn echter niet noodzakelijkerwijs van toepassing op fastfood-restaurants, open-fronted fastfood-restaurants, open restaurants in winkelcentra, koken in een huiselijke omgeving of mobiele cateringfaciliteiten.
CFPA-Europe
The Confederation of Fire Protection Associations Europe (CFPA-Europe) is een vereniging van 26 nationale organisaties in Europa, waaronder VdS, die zich hoofdzakelijk bezighouden met brandpreventie en -beveiliging en ook met veiligheid en beveiliging en andere daarmee samenhangende risico’s. De producten van CFPA-E zijn opleiding, opleidingsnormen, richtlijnen en informatie-uitwisseling. CFPA-E publiceert nieuwsbrieven en aanbevelingen op Europees niveau en draagt bij aan de 17 levensveranderende doelstellingen van de VN.
U kunt deze Engelstalige Guideline kosteloos aanvragen, via onderstaande link. U ontvangt dan het exemplaar van de Guideline als PDF-bestand (963 kB) in uw mailbox).