RTI testbank bij VdS Laboratorium in Keulen wordt vernieuwd
Verwarmde lucht die opstijgt van een brand naar het plafond, is de belangrijkste manier om een sprinkler te activeren. Wanneer het thermische activeringselement zijn reactietemperatuur bereikt door de verwarmde luchtstroom, komt de sprinkler in werking.
Tot zover in het kort het werkingsprincipe van een sprinklerkop. Het mag duidelijk zijn dat de “Reactietijd Index (RTI)” van de sprinkler essentieel is om te meten. De warmtegevoeligheid is de maat voor hoe snel het thermische ontkoppelingselement van de sprinkler reageert op de temperatuurstijging.
Het VdS Laboratorium in Keulen beschikt al bijna 40 jaar over een testopstelling waarmee deze meting wordt uitgevoerd. Het is in feite een warmtekanaal en wordt ook wel aangeduid als een “dompeltest”.
De werking in het kort
In het warmtekanaal beweegt een luchtstroom met een constante snelheid en temperatuur door een metalen kanaal. De sprinkler wordt ondergedompeld in de tot kamertemperatuur verwarmde luchtstroom. De tijd in seconden die nodig is om het thermische triggerelement van de sprinkler te activeren, wordt gemeten.
De thermische responsgevoeligheid wordt vervolgens berekend op basis van de (respons)tijd, de kanaaltemperatuur en de stromingssnelheid.
In onze testinstallatie voeren wij de volgende tests uit op het warmtekanaal:
- Sprinkler RTI-test in overeenstemming met DIN EN 12259-1;
- Sprinkler C-waarde test in overeenstemming met DIN EN 12259-1.
Klep voor het onderdompelen van de sproeier
Zijaanzicht van de huidige testfaciliteit voor warmtekanalen
Volledige vernieuwing van de testbank
Het oorspronkelijke warmtekanaal dateert uit 1985 en is gebouwd door Dillenburger Klima und Lufttechnik uit Keulen. In de loop van de jaren zijn er flink wat verbeteringen en aanpassingen aangebracht aan het systeem, zowel hardware- als softwarematig.
Toch is er nog steeds ruimte voor verbetering. Dit jaar wordt het verwarmingskanaal volledig vernieuwd. De functionaliteit en het gebruik van de testfaciliteit zullen in essentie hetzelfde blijven als nu. Maar de nieuwe testfaciliteit moet voldoen aan DIN EN 12259-1, paragraaf 4.15 en Bijlage N en aan de eisen van de norm DIN EN 54-5 paragraaf 5.4.2, bijlagen A & B en VdS 2584 paragrafen 4.6.1 & 5.9.
Bovendien moeten de testparameters vrij te wijzigen blijven binnen de grenzen (0-432°C en 0 – 7 m/s, temperatuurstijgingen van 1 Kmin-1 tot 30 Kmin-1, watertemperatuur 25-35°C) om ook aan toekomstige eisen te voldoen (Pek).
Over de voortgang houden wij u op de hoogte!