Dakoppervlakken met fotovoltaïsche systemen effectief beschermen*
Op de VdS BrandSchutsTage 2023 presenteerde Minimax een nieuw ontwikkelde brandbeveiligingsoplossing voor dakoppervlakken met fotovoltaïsche systemen. Het holistische beschermingsconcept is het eerste op de markt dat VdS-goedgekeurd is. Het doel is om het dak in de buurt van de PV-modules te beschermen en te voorkomen dat een brand overslaat naar het gebouw eronder.
Typische toepassingssituatie met verhoogde zonnepanelen op een plat dak (Illustratie: Minimax)
Volgens een analyse van het greentechbedrijf CarbonFreed werden er in 2023 in Duitsland in totaal ongeveer 4.100 commerciële zonnesystemen geïnstalleerd. Dit komt overeen met een opwekkingscapaciteit van 1,4 gigawatt (GW). Dit betekent dat het aantal nieuwe installaties in 2023 meer dan verdrievoudigd is ten opzichte van 2022. En de trend wordt niet onderbroken: In het eerste kwartaal van 2024 werden er in Duitsland al meer dan 1.400 PV-systemen geregistreerd. De totale output van nieuwe systemen bedraagt dus al ongeveer 650 megawatt (MW).
Nieuwe brandrisico’s brengen verzekeraars in beeld
Fotovoltaïsche systemen op daken brengen aanzienlijke nieuwe brandrisico’s met zich mee. De grootste brandrisico’s liggen niet zozeer in de PV-systemen zelf, maar meer in de brandbare isolatiematerialen en afdichtingen in de dakconstructies. Deze bevorderen de snelle verspreiding van branden, die tot grote verwoestingen kunnen leiden.
Kabels, stekkerverbindingen en elektronische onderdelen van PV-modules worden voortdurend blootgesteld aan weersinvloeden. Omdat in deze componenten een hoge spanning voorkomt, kunnen beschadiging, slijtage en veroudering snel leiden tot vlambogen die brand veroorzaken. Een brandende kabel ontbrandt eerst de bovenste daklaag en verspreidt zich dan naar het isolatiemateriaal eronder. Hierdoor kan een brand zich snel en onopgemerkt verspreiden.
De ware omvang van de brand is in eerste instantie moeilijk te herkennen. Pas als een groot deel van het dak al in vlammen opgaat, wordt dit duidelijk door de hevige rookontwikkeling. In zo’n geval kan de brand niet meer effectief bestreden worden door de brandweer en kan zich zelfs uitbreiden naar de binnenkant van het gebouw. Dit kan leiden tot ernstige verwoesting of zelfs volledig economisch verlies.
Dit zet verzekeraars nu al aan tot actie: “De financiële gevolgen van een brand kunnen het voortbestaan van een bedrijf in gevaar brengen”, waarschuwt Birger Jeurink, directeur van VSMA GmbH. Zijn eerdere ervaringen met risicodialogen laten zien dat installatiebedrijven zich meestal alleen richten op bouwvoorschriften en officiële eisen. “Deze dienen echter primair ter bescherming van mensen. Met de bescherming van materiële activa, die relevant is voor verzekeraars, wordt vaak geen of onvoldoende rekening gehouden. Dit is een dilemma, aangezien de eisen van onroerend goed verzekeraars voor PV-systemen steeds strenger worden door de schade-ervaringen van de afgelopen jaren. Sommige verzekeraars eisen nu bijvoorbeeld dat PV-systemen alleen geïnstalleerd mogen worden op gebouwen met onbrandbare dakconstructies. Als hier niet aan wordt voldaan, zijn er langdurige onderhandelingen over mogelijke alternatieven om dekking te krijgen.”
De oplossing
PVProtect is speciaal ontwikkeld voor de bescherming van daken met fotovoltaïsche systemen, met name daken met brandbare isolatiematerialen. Daarmee is dit het eerste door VdS goedgekeurde systeem met automatische brandonderdrukking. Daarnaast wordt PVProtect ook aanbevolen door toonaangevende verzekeringsmaatschappijen, omdat het een effectieve maatregel is tegen het verhoogde risico op brand bij het installeren van een fotovoltaïsch systeem.
PVProtect is ontworpen om branden in een vroeg stadium te detecteren, ze effectief en automatisch te bestrijden met speciaal ontwikkelde PV-sproeiers en tegelijkertijd de hulpdiensten en mensen op locatie te waarschuwen. Het systeem helpt voorkomen dat de vlammen zich verder verspreiden en minimaliseert de schade die de brand kan veroorzaken. Het is getest op zijn effectiviteit in brandtesten op ware grootte en zowel het totale systeem als de afzonderlijke onderdelen zijn door VdS goedgekeurd. Hiermee is Minimax het eerste brandbeveiligingsbedrijf dat een oplossing biedt voor voorheen onbeschermde omgevingen.
Hoe het werkt
Systeemonderdelen:
- 1 Warmtesignaalkabel
- PV mondstuk
- Pijp
(Illustratie: Minimax)
De PVProtect-oplossing voor brandbeveiliging kan eenvoudig worden geïntegreerd in een bestaand sprinklersysteem. Het bluswater wordt via leidingen naar het dak geleid en daar via speciale blusnozzles verspreid om een brand effectief te bestrijden. Een lineaire warmtedetector LWM (warmtedetectiekabel) bewaakt het gebied onder het fotovoltaïsche systeem met behulp van fijnmazige sensoren. Als daar brand uitbreekt, registreert het sensorsysteem opvallende temperatuurstijgingen en meldt dit aan de brandmeldcentrale.
Dit activeert onmiddellijk het blussysteem en de alarmapparatuur op locatie. Tegelijkertijd wordt de brandweer gealarmeerd en geïnformeerd over de exacte locatie van de brand. Een snelle brandbestrijding met speciale PV-straalpijpen voorkomt dat de brand zich verder verspreidt. Mogelijke schade aan de structuur en het interieur van het gebouw kan zo tot een minimum worden beperkt. De gealarmeerde hulpdiensten kunnen vervolgens doelgericht naar de brandhaard gaan en de resterende vlammen doven. Op deze manier beschermt PVProtect op effectieve wijze mensenlevens, eigendommen en gebruikers tegen de verstrekkende gevolgen van een brand.
Toepassingsgebieden
Het PVProtect-systeem is ontworpen voor daken met een standaard dakafdichting, zoals kunststof afdichtingsmembranen, bitumenmembranen of andere bitumineuze afdichtingen, PUR-sandwichelementen (alle brandbeveiligingsklassen) en onbrandbare dakafdichtingen en dakconstructies. De volgende materialen maken deel uit van de isolatie: minerale wol of andere onbrandbare isolatiematerialen, PUR/PIR met verificatie tot B-s2-d0 evenals PUR/PS of andere brandbare isolatiematerialen. Het toepassingsgebied omvat geen daken met groendaken in het gebied van het PV-systeem, aangezien hier moet worden uitgegaan van absorberende ondergronden.
De kenmerken van het systeem in één oogopslag:
- eerste door VdS goedgekeurd brandbestrijdingssysteem voor dakoppervlakken met PV-systemen
- Bijzonder geschikt voor brandbare isolatiematerialen
- Automatische detectie en onderdrukking van beginnende branden
- Effectieve bescherming tegen omvangrijke brandschade aan de dakconstructie
- Minimalisering van vervolgkosten als gevolg van bedrijfsonderbrekingen
- Kan worden geïntegreerd in bestaande sprinklersystemen
- Verbetert de verzekerbaarheid van gebouwen met PV-systemen
* Dit artikel is een vertaling van het artikel, gepubliceerd in s+s report nr 3 van september 2024. De auteur, Thorsten Gieseke, is manager blussystemen en hoofd van het brandonderzoekscentrum bij Minimax GmbH in Bad Oldesloe.
Contact: GiesekeT@minimax.de
Mis geen editie van s+s report!
Abonneer u nu op s+s report van VdS en u bent u altijd op de hoogte van de belangrijkste onderwerpen en trends op het gebied van schadepreventie en veiligheidstechnologie. Profiteer nu van de aanbieding geldig tot 31 januari 2025.
Kijk op vds.de/abo