VdS 2807 richtlijnen "Blussystemen voor de bescherming van installaties in grootkeukens, eisen en testmethoden"
De horeca stelt bijzondere eisen aan brandbeveiligingssystemen. Denk bijvoorbeeld aan verhoogd brandgevaar als gevolg van vetexplosies. VdS ondersteunt de horeca met heldere richtlijnen voor een betere (brand)veiligheid in o.a. grootkeukens: de VdS 2807 “Blussystemen voor de bescherming van installaties in grootkeukens, eisen en testmethoden”.
De ervaring leert dat brand vaak voorkomt bij het koken. Vooral in grootkeukens in de horeca is het risico groot, onder andere door de verhoogde vuurbelasting. Daarom worden er zeer speciale eisen gesteld aan beschermingsmiddelen voor de horeca. Met nieuwe richtlijnen biedt VdS nu zowel besluitvormers als verzekeraars en overheden concrete technische ondersteuning voor een betrouwbare bescherming in grootkeukens.
Hendrik Rudolph, hoofd van het VdS laboratorium voor gas- en speciale blussystemen, benadrukt: “Onder andere de snelle branduitbreiding bij vetbranden, het feit dat het klassieke blusmiddel water meestal niet kan worden gebruikt en het toenemende aantal speciale voorzieningen – wokken, grills – vereisen speciale productprestaties voor een uitgebreide bescherming van personen en goederen. Onze experts hebben daarom de eisen voor betrouwbare beveiligingssystemen voor de horeca samengevat op basis van talloze laboratoriumtests en echte brandtests.”
Deze publicatie biedt nauwkeurige testspecificaties voor alle componenten zoals sproeiers, detectieapparatuur, kleppen, blusmiddelen en, zoals altijd bij VdS, ook voor de cruciale operationele veiligheid en effectiviteit van het totale systeem.
De VdS 2807 richtlijnen, “Blussystemen voor de bescherming van installaties in grootkeukens, eisen en testmethoden”, zijn gratis verkrijgbaar (uitsluitend in het Duits) en kunt u aanvragen via onderstaande link.
CFPA Richtlijn voor brandveiligheid in restaurants (CFPA-E No 09:2023 F)
VdS Nederland stelt daarnaast de CFPA richtlijn ‘Fire safety in restaurants’ beschikbaar. Deze internationale (Engelstalige) richtlijn gaat over brandveiligheid in restaurants, hotels, bedrijfskantines, verzorgingshuizen en woonhuizen en is bedoeld voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in restaurants. Maar ook voor reddingsdiensten, adviseurs, veiligheidsbedrijven, etc. enz..
Deze CFGPA richtlijn is gratis beschikbaar en kunt u via onderstaande link aanvragen. U ontvangt dan het exemplaar van de Guideline als PDF-bestand (963 kB) in uw mailbox).