VdS certificeert nieuw sprinklerbeveiligingsconcept voor
automatische shuttlesystemen*
De eisen aan logistieke centra zijn vooral door de moderne goederenhandel fors toegenomen. Fabrikanten van automatische opslag- en logistieke systemen moeten daarom toekomstbestendige intralogistieke oplossingen bieden.
Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van automatische opslagsystemen, zoals een hoge opslagdichtheid en dynamisch aanpasbare opslagruimtes, stellen de ontwikkelaars van blussystemen voor uitdagingen vanuit het oogpunt van sprinklerbeveiliging. Het VdS-gecertificeerde beveiligingsconcept met stellingprinklers, biedt een mogelijke oplossing voor automatische shuttlesystemen.
Een illustratie van een logistiek centrum (bron: SSI Schäfer)
Trends in de intralogistiek
In de logistieke centra zijn meerdere markttrends zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan omnichannel distributie, kortere doorlooptijden en leveringscycli en een grote verscheidenheid aan assortimenten op een groot aantal ladingdragers. Maar ook complexe materiaalstromen en de behoefte aan een compacte en zeer dynamische opslag. Allemaal trends die een uitdaging vormen voor intralogistieke oplossingen.
Shuttlesystemen zijn een essentieel onderdeel bij flexibele systemen en een beslissend component in de logistieke keten. Overal waar een geoptimaliseerde opslag vereist is, met snel materiaaltransport en korte toegangstijden, spelen shuttlesystemen een bijzondere rol, omdat zij de dynamiek en de prestaties kunnen leveren die de markt vraagt.
VdS-gecertificeerd beschermingsconcept – SSI Flexi Shuttle systeem
SSI Schäfer is leverancier van flexibele shuttlesystemen. Nadat het SSI Cuby Shuttle systeem van SSI Schäfer in mei 2022 gecertificeerd was door VdS voor het sprinklerbeveiligingsconcept, werd vervolgens het complexere SSI Flexi Shuttle systeem onderzocht op een mogelijke VdS-erkenning.
De dynamisch instelbare opslagruimteafmetingen van het Flexi Shuttle systeem vormde naast de zeer hoge opslagdichtheid, de grootste uitdaging vanuit het oogpunt van sprinklerbeveiliging. De bijbehorende dynamische opslag van variabele opslaggoedmaten – zoals plastic containers en trays, alsmede kartonnen dozen als laadhulpmiddelen met verschillende afmetingen (lengte en breedte) – leiden tot een verlies van duidelijk gedefinieerde opslagposities, zoals bij automatische magazijnen voor kleine onderdelen.
Dit betekent dat niet wordt voldaan aan de minimumvoorschriften voor langs- en dwarstrekkanalen binnen de stellingvakken. Binnen een stellingvak (of tussen de opgeslagen goederen) lopen de dwarstrekkanalen namelijk niet verticaal van de vloer tot de bovenrand van de stellingen en zijn er geen gedefinieerde langstrekkanalen vanwege de variabele, meervoudig diepe opslag.
De onderstaande tabel vat de essentiële parameters van de stellingbeveiliging samen. Speciale aandacht gaat uit naar de dwarstrekkanalen tussen de stellingen, zoals reeds het geval was bij de presentatie van het beveiligingsconcept op de VdS Brandbeveiligingsdagen 2022. De breedte van het dwarstrekkanaal is minimaal 150 mm met plaatsing van twee sprinklers (verdubbeling) direct bij het dwarstrekkanaal als gevolg van de bestaande stalen constructie (legbordstelling).
De sprinklerbeveiligingsconcepten werden – rekening houdend met de eisen van VdS CEA 4001 : 2021-01 [*1] – ontwikkeld door WilmsWeiler GmbH & Co. KG, een onafhankelijke dienstverlener voor technische brandbeveiligingssystemen, in nauwe samenwerking met het productmanagement van het technisch testcentrum van VdS en SSI Schäfer. De goedkeuringen waren gebaseerd op VdS 3115 : 2009-06 [*2]. Het certificaat voor het SSI Flexi Shuttle-systeem werd in december 2022 afgegeven.
Frank Bieber, Head of TP Product Management bij VdS, legt uit: “We hebben al vele jaren een nauwe uitwisseling met SSI Schäfer. Daarbij bespreken en coördineren we regelmatig actuele ontwikkelingen op het gebied van logistiek en brandbeveiliging. De certificering van deze nieuwe beschermingsconcepten was dan ook een logisch gevolg van onze samenwerking.”
Conclusie
De eisen die aan moderne logistieke centra worden gesteld – met zeer dynamische, toekomstgerichte opslagsystemen, een compacte constructie en een zeer hoge opslagdichtheid – verleggen steeds meer de grenzen van een richtlijnconforme realisatie van sprinklerbeveiliging voor automatische opslagsystemen.
Het bewijst de noodzaak om deskundigen op het gebied van blussystemen en het productmanagement van het VdS Technisch Testcentrum te betrekken bij de ontwikkeling van stellingsystemen, die in deze vorm nog niet in de richtlijnen voor sprinklersystemen zijn opgenomen. Zo kunnen passende sprinklerbeveiligingsoplossingen worden ontworpen voor goedkeuring door bijvoorbeeld bevoegd gezag/eisende partijen en/of verzekeringsmaatschappijen.
Literatuur
[1] VdS CEA 4001 : 2021-01 (07) „Richtlinien für Sprinkleranlagen, Planung und Einbau“.
[2] VdS 3115 : 2009-06 (01) „Richtlinien für Sprinkleranlagen, Verfahren für die Anerkennung von neuen Schutzkonzepten“.
VdS Tip
De VdS-richtlijn 3115 : 2009-06 (01) „Richtlinien für Sprinkleranlagen, Verfahren für die Anerkennung von neuen Schutzkonzepten“ kunt u kosteloos aanvragen. U ontvangt het PDF-document (1,4 Mb, alleen in het Duits) in uw mailbox.
* Dit artikel is een vertaling van het artikel, gepubliceerd in S+S Report van maart 2023. De auteur, Dipl.-Ing. Johannes Zimmermann, is hoofd bouwmanagement bij SSI Schäfer Automation GmbH en is meer dan 15 jaar werkzaam in de intralogistiek op het gebied van turnkey-projecten (logistiek & bouw).